Thursday, December 30, 2010

ERIN

Aduh,sakitnya kaki aku.Kenapa boleh ada lubang pula di sini?Maisya!Maisya!Aku di sini la.Maria melambai-lambai tangannya ke arah Maisya yang berlegar-legar di sekitar kawasan itu sambil memanggil nama Maria.Eh,dia tidak nampak aku ke?Aku depan kau la Maisya.Maria masih tidak berputus asa memanggil kawannya itu.Namun,usahanya sia-sia.Maisya beredar setelah gagal mencari Maria yang tidak dapat dilihatnya.
            Maria mengeluh sebaik melihat sahabatnya beredar seolah-olah dia tidak wujud di situ.Semua itu bermula apabila dia terdengar suatu suara meminta tolong.Dia mencari punca suara yang didengarinya.Tanpa disedari,dia terjatuh dan pengsan seketika di dalam sebuah lubang yang gelap dan dalam itu.Dia hanya berjaya keluar setelah beberapa kali mengalami kegagalan memanjat lubang yang curam itu.Dia melepaskan lelahnya dengan berehat di akar banir pokok meranti tembaga.Saat itu,air matanya mula bertakung di kelopak matanya.Dia mula teringat akan kekasarannya terhadap ibunya yang melarang pemergiannya ke hutan simpan Pahang bersama rakan-rakannya.Suatu perasaan kesal menyusup masuk di dalam jiwa sanubarinya.Dia akui,sebagai remaja yang masih dalam proses pematangan perasaannya sentiasa berbolak-balik dan ingin memberontak.Mahupun begitu,dia tidak menyangka nasibnya akan menjadi begini setelah mengingkari arahan ibunya.
            Tiba-tiba,semak di hadapannya bergerak-gerak seolah-olah ada sesuatu di situ.Tangisan Maria terhenti.Pandangannya di arahkan pada semak di hadapannya itu.Anak-anak peluh mulai membasahi badannya.Badannya terasa seram sejuk apabila berseorangan begitu di dalam hutan yang luas.Teringat dia kepada cerita-cerita kawan lelakinya di sekolah.Pelbagai bayangan yang tidak enak meluru masuk laju ke dalam otaknya.Ya Allah ya Tuhanku,selamatkanlah hambamu yang lemah ini.Maria berdoa.Segala ayat Al-Quran yang terlintas di benaknya dibacanya kuat.
            Tiada lagi pergerakan.Suasana menjadi teramat sunyi.Maria sendiri hilang kata bahkan dadanya terasa sesak dengan situasi sebegitu.Seorang budak perempuan yang comel keluar dari tempat persembunyiannya.Maria tersentak.Matanya memerhati kaki budak perempuan itu.Argh!Bajunya terlalu labuh sehingga menutupi kakinya.Macam mana aku mahu tahu budak itu manusia mahupun tidak.Maria masih merenung budak itu sebagai langkah berjaga-jaga.
            Perlahan,budak itu cuba menghampiri Maria.Semakin dekat budak itu dengan Maria semakin laju Maria berundur ke belakang.Budak itu cuba meyakinkan Maria bahawa dia tidak mempunyai niat untuk membahayakannya.Satu ranting halus dicapai budak itu.Dia cuba menulis untuk ditunjukkan kepada Maria apa yang ingin disampaikannya.
continue~
Hope korg brpuas hati..Pls leave coment lps baca >_<

MinaT W.o.W

Argh~leganya..semalam aku dah berjaya menulis sebuah cerita lengkap utk dhantar kpd karnadya.Erm,bukan novel la..jus hantar sbb dorg anjurkn prtndingan mnulis brdasarkan gambar..Fuhh~Citer tue siap dlm 12.30am smlm..ambil masa dlm 2 jam lebih utk siapkn 1 cerita..hurm,hampir dpt sakit jantung menulis cerita tu smlm..Mmg i feel like i'm the character in dat story..hu~Sabar je la dgn adk yg sntiasa masuk bilik x ketuk pintu o beri slm..But stil aku akn trperanjat coz da hilang di dlm dunia sndiri..Hu..nt ak postkn kt blog nie..Pe yg mmbuatkn ku br+ happy,my mom puji jln cerita tue wlaupun dia x baca lg..Sumaiyah kata ok..Waa~leganya hati.Walaupun penat brmain bowling n surprise party di siang hari namun ku gagahi diri ini membuat story..Kerana minat yg mndlm dlm bidang penulisan sgala badai snggup ku tempoh..Wah3..mntang2 da kerap mnulis,brmadah pula aku kt sini..hak2
Sekarang aku tgh cuba mengusaha utk menerbitkan sbuah novel karyaku sndri..andai kata karangnku mnjadi pilihan,Dat will be my plonjak semangt..Actually,aku sntiasa gusar karyaku dikatakn hampir srupa dgn karya2 len d psrn..Not much confident yet i think..Huaa!!!

"W.o.W"   world of writing...
-Rosemary-

Wednesday, December 29, 2010

KeranA SayanG

Hari ni mmg seronok krn dpt brmain bowling with family.Walaupun agk sedih krn
harapan utk melihat firefly trkubur bgitu sja n our (me+siblings) planning utk buat
surprise party hari sabtu trpaksa dtukar tarikh kpd hari ini.Mula2 mmg agk masalah
tapi kitorg brjaya atasi problem 2..Semua ditanggung beres..hehe(>_<)
Ikut planning,kitorg nak sambut bday parents kitorg kat ole2 18 time main bowling..
me n sis akn gi beli kek bakery cottage snyap2 n kalu bole beli bunga skali but
x jadi pula..kitorg da excited bile bayangkn suasanany kalu jadi plan 2..waah~
so romance...tapi lain pula yg jadi hari ni...
1st : kitorg kena hbiskn 2 game bowling..hu2 itu pun dah ambil masa dlm 2-3 jam..
       Dah la tu,malu pulak tu..TT_TT..time main tu,mood hilang so bola tu trlepas
       dari tanganku n brgerak ke belakang..hu2..malu tramat la kan..boys kt sbelah 
       dah gelak sakan tgk aksi aku yg trlebih tadi..mmg tutup muka betul la..
       (Insaf..insaf..)
2nd : Almost x dpt kebenaran keluar snyap2..(Adeh,aku ni baik sgt gi minta izin)
        but..my sis help me dgn trus tarik ak gi beli kek snyap2..sorri umi,trpaksa
        langgar ur order..fuh,mmg bergegas btol la beli kek 2..Kitorg beli kek capucino.
        Itu je price yg paling murah..hu2..(bajet trlebih)
3rd : Surprise tu kitorg buat kt grai2 mknn kt ole2 jer..but i'm stil satisfied cox ade yg
        trkejut dgn kitorg punyer surprise utk our parents trsyg..he2..2 point dy sbnrnyer..
        Sedap gk kek 2 wlaupun kecil..Habis licin kitorg makan..syg x ambil gmbar kek 2
        sblm dpotong..hu2
Anyway,kitorg mmg x lupakan pkcik yg pnjamkn kitorg mncis utk mnyempurnakn
surprise kitorg..Kommapta~sbg tanda pnghargaa,kitorg potong ckit kek yg sedap 2
utk pkcik tue~

p/s:sory,mls nk upload pic2..kamera kt bwh la..hurm~

Monday, December 27, 2010

Kemalasan Yg MelanDa :p

Urgh..rase mcm da lame gler x update blog nie..hie~mmg pon..Ntah r,da byk kali sbnrnye
pk nak tlis sumthing kt blog tp KEMALASAN mmg trase sgt after SPm..Ye r,da x tau nak wat
apa..but stil,my streatment schedule da brmula kmbali..Wuargh!!mmg trase takot yg teramat nie..

Hari nie mrupakn hari ke3 slps kimo..Fuh~smngt da trse sdikit kurg but i have 2 smarakkn
smngt 2 kmbali..HIDUP MST DTeRUSKN~yeahh!!Pagi td rase cm mls sgt nk mandi..
Hee~nasib bek brjaya lwn prasaan 2..Berbau kerbau la kalu x mndi rini..hu2
Hari 2 timbang berat kt hospital.OMG,x kusangka bhw berat ku da brtmbah mnjdi
......kg(perlu drhsiakn..he3)sedih2..nilah akibat men hentam sgala mknn tp pe yg mmbuatkn
ku kembang 1 bdn,doktor 2 kata aku nmpak kurus,berat x naik ke?Aiseyh,mmg senyum
smpai ke telinga la..hak2..

Best betul bile tgk alahanku da smkin kurg..Takut den nengok bdn den ble dserang alergic..
Feel like im a REal~ MonSTeR!!my story pun da dmulakn kmbali..

    "WELCUM HOME NEW WRITER~"  hu3 (we miss u)
Serious,mmg agk jeles ble dgr rkn2 yg len krja part tme,tmba pngalaman tp apakn daya,da
ktentuanku begini..Lantaklah kn..Akn ku bina dunia baru dipanggil....
" DuNiA PeNuLisAnKu "

Wednesday, December 8, 2010

Simple Shinee profile


Onew Oppa (Leader)
Name: Lee Jinki
Birth: 14/12/1989
Height: 181cm
Speciality: Vocalist,oldest member,basketball,english


Key Oppa
Name: Kim Kibum
Birth: 23/9/1991
Height: 177cm
Speciality: Gifted varsity water-skier,english,rap,dance


Minho Oppa
Name: Choi Minho
Height: 173cm
Birth: 9/12/1991
Speciality: rapper,rapper writer,model


Jonghyun Oppa
Name: Kim Jonghyun
Birth: 8/4/1990
Height: 177cm
Speciality: main vocalist


Taemin maknae
Name: Lee Taemin
Birth: 18/7/1993
Height: 175cm
Speciality: lead dancer,sitcom actor

Album:

 
  

Monday, December 6, 2010

Cute kitty

OMG..i really can't concentrate on my study when i saw this cute little kitty
playing by my sides..i want to make a video of how its playing and jumping
around the room..i don't know how 2 say it but seriusly its SUPER-CUTE!!!!  

       i give him a name..'BOY'..hurm i will miss him while i am at home~

Friday, October 15, 2010

I like him??who??

Last wednesday,my english club society ada buat jamuan.That's including dgn
BM club society.Kitorg wat sesama,kira gabung la..Its all went ok.I eat a lot too.
Almost all of the member are bloated..Kekenyangan.I sendiri sampai dah x larat nak
join game musical chair.Well,wlaupun x kenyang,i still xleh join dsebabkn alat yg ada d tgn,
Nanti diorg trtolak,fuh berdarah pula.So, tengok jela yg i mampu.Hu2 sedih2..
Almost all f5 x join except Maisarah and she got 3rd place in that game.Increduble huh!

Next,ada game cari barang terpntas.Itu dlm group n xde 2nd,3rd place.My group consist of:
  • Me
  • Maisarah
  • Haryani
  • Yusra
  • Nadia Athirah
Sedih betul.Kitorang jux terlewat beberapa minit je.Kalau x,menang dah.
then,ada kuiz.Adala dlm 3-4 soalan mcm tu tapi kbykkan soalan sukan.Hu2..org da la
x brapa minat sukan.

Ni yg gempaknye malu!!Cikgu buat kotak beracun n beberapa org terpilih untuk ambil
kertas yg ada didalamnya.1st person is Pn. Goh but she's lucky coz she got blank paper.I'm
the 2nd person and that was so unlucky.I got a paper that told to search 4 a guy there and
confess all my feeling to him.Oh my god!What i'm gonna do..Later, i choose Fateh cox i
thought it would be easy to do it with hin but the result stil same.I CAN'T DO IT.
Stil,i have to do it in front of all my club members.That is sooo embarassing..i told him "Fateh..
sbnrnyakn...kita dah lama suka kat awak.."what make it worse is,there some people record it.HUAAA!!!x suka!xsuka!x suka!


p/s:tp tringin nk mnta vdeo tu utk kenangan..he2..mbe bole post kt cni gk ke..=P

Sunday, October 3, 2010

hu2..SPM mnghampiri!!!

hurm..SPM da dkat..so, trpaksa r aku tunda sgala aktvti internet..
ni pun aku jux tulis 4 u all punyer in4mation..wat pembaca bakal designer pula..
aku akn smbung story tu lepas SPM..sory, la ek..kena bersabar..aku pon da x sbar
nk perah otak utk continue citer 2..c ya after SPM!!!
MUAH LUV U ALL!!!!

Saturday, August 14, 2010

Aku Bakal Designer - Chapter 2.2 -

"Huargh~Aku mengantuk la Lis.Bosan betul cara cikgu ni mengajar.Tak fun langsung.Lis, tolong aku.Otak aku dah nak meletup belajar subjek ni,"Lis hanya tersenyum mendengar aduan aku yang tidak pernah berhenti setiap kali mempelajari subjek matematik tambahan.

Aku masih cuba menarik perhatian Alissa untuk bercakap denganku.Alissa masih senyap sambil memandang papan putih.Aku tahu Alissa juga sudah hilang tumpuan sepertiku.Alissa kelihatan sedikit berlainan berbanding hari biasa.Aku semakin bosan.Fikiranku kini melayang mencari punca kelakuan pelik Alissa.Semakin lama aku semakin tenggelam melayani otak pemikiranku yang bergerak mencari jawapan.

Adakah Lis sedang marah dengan aku?Aku ada buat silap ke?Mungkin itu sebabnya.Kalau tidak,masakan dia kelihatan tidak ceria hari ini?Atau dia mempunyai masalah yang tidak ingin dia ceritakan pada aku?Musykil,musykil.Tak mengapa,aku akan cuba cungkil jawapan itu dari Lis pulang sekolah nanti.Aku tidak akan berputus asa.

Cikgu Khadijah perlahan menapak ke arahku yang sedang khayal.Perlahan dia memegang bahuku lalu menyuruh aku menjawab soalan trigonometric yang telah ditulisnya di papan putih. Semua murid di dalam kelasku memandangku dengan pandangan penuh kelegaan kerana mereka tidak perlu menjawab soalan yang kurang digemari mereka semua.Aku mengeluh perlahan.Terkial-kial aku mencari jawapan bagi soalan yang dikemukakan.Alamak!Apa aku nak jawab ni?Aku memandang sayu memohon pertolongan Alissa.Tangan Alissa laju menulis jawapan bagi soalan itu.

"Maria,apa kamu tunggu lagi?Sila berikan jawapan bagi soalan cikgu dengan segara.",pinta Cikgu Khadijah dengan senyuman manisnya sambil duduk di meja gurunya di sebelah papan putih.

"Baik cikgu.",perlahan aku menjawab.

Aku mengambil buku yang Alissa berikan padaku sebaik cikgu menundukkan kepala menulis sesuatu di buku catatannya.Perlahan aku bergerak ke papan putih dan mengambil pen marker yang telah cikgu berikan padaku sebentar tadi.Aku menulis jawapan kepada soalan yang diberikan dengan cermat dan kemas.Aku tidak mahu dikomen mempunyai tulisan yang buruk.

Loceng habis waktu sekolah berbunyi ketika aku kembali ke tempat dudukku.Mulutku tersenyum kegembiraan kerana aku bakal mencungkil jawpan daripada Alissa selepas ini.Rakan- rakanku sudah mula mengemaskan beg mereka.Cikgu meneliti jawapanku dan memberikan sedikit penerangan kepada kami sebelum dilepaskan pulang.Kami semua mengangguk bagaikan burung belatuk agar cikgu tidak memanjangkan lagi pelajarannya.

"Fuh,leganya.Selepas ini bolehlah aku balik makan.Perut aku pun dah mula berlagu kelaparan.",perlahan aku menyanyikan lagu sleeq yang bertajuk 'cun aje'.

"Amboi,sedapnya suara cik adik manis ni.Kuat la sikit.Mir tak berapa dengar la.Laparkan? Jom kita ke kantin.Mir belanja.",Amier muncul secara tiba-tiba di sebelah kami dan mempelawa kami makan.Raziq mengekori rakannya,Amier di belakang tanpa mengeluarkan sepatah kata.

"Terima kasih daun keladi la cik Amier.Cik adik berdua ni dah hilang selera mendengar suara katak puru di sebelah ni.Lagipun,kami sudah mempunyai rancangan lain selepas ini.", aku membalas sinis.Sebenarnya,aku memang lapar tetapi terasa segan dengan Raziq.

Sudah lama sebenarnya aku meminati Raziq.Aku merasakan dia ini lain daripada yang lain.Dia seorang yang tidak banyak bercakap.Memakai cermin mata serta mempunyai mata berwarna coklat gelap.Ketinggiannya tidak jauh beza berbanding Amier.Mereka memang agak rapat tetapi aku sendiri tidak faham macam mana Raziq boleh tahan dengan perangai Amier yang suka mengusik budak perempuan.Mungkin inilah yang dinamakan kejadian tuhan.Raziq diberikan sifat sabar yang tinggi oleh Allah agar persahabatan mereka terus kekal sepertiku dan Alissa.

"Boleh aku ikut?",Amier masih tidak berputus asa.

"No boys allowed.So,keep off.",aku menolak sambil mendepangkan tangan kananku.

Amier kelihatannya sudah tidak boleh bersabar lagi dengan perangaiku.Mukanya sudah sedikit kemerahan.Dia sudah membuka mulut untuk membalas namun ditahan Raziq.Risau juga aku melihat Amier yang sedang menahan marah.Segala kemungkinan telah terbayang di kepalaku.Aku bersyukur sangat kerana Raziq berjaya menenangkan Amier.Oh,thank you so much Raziq.You are my hero.

Inilah masanya untuk aku mencungkil rahsia Lis.Senyap dan aman.Tiada orang di taman permainan buat masa ini.Lantas aku menarik tangan Alissa menuju ke pondok rehat yang tersedia di taman permainan itu. Aku memandang mata Alissa dengan lamanya.Alissa kelihatan kurang selesa.

"Aku ada buat salah ke dengan kau Lis or kau ada masalah yang kau sembunyikan dari aku?",Aku memulakan serangan soalan bertubi-tubi.

"Em,aku ok.Kau tak perlu risau.Kau tak ada buat salah dengan aku ataupun mempunyai apa-apa masalah ." Alissa membalas sambil melarikan anak matanya dariku.

"Kau jangan tipu aku Lis.Kita dah berkawan lama dan aku sendiri dah kenal perangai kau.Kau tak percayakan aku ke?"Aku membalas sayu.

"Tak.Bukan macam itu.Sebenarnya..."Alissa menarik perlahan nafasnya dan menceritakan segala masalahnya kepadaku.Aku mendengar dengan teliti sambil menggeleng kepalaku perlahan tanda tidak percaya dengan apa yang aku baru dengari.

to be continue~

Monday, August 9, 2010

Aku Bakal Designer - Chapter 2.1 -

Kringg!!!!!!!
Argh!Alamak!aku dah lambat ni.Isy,menyesal pula tidur lambat semalam.Baju tak
bergosok,buku belum dikelaskan lagi.Tenang Maria,'Do it fast,I know you can'.

"Maria!Cepatlah,kita dah lambat ni.Dah hampir pukul 7.00 pagi.Nanti sesak la,"jerit abah dari bawah.
"Yela,akak.Cepatlah sikit nanti adik lewat la.Orang dah kejut tapi dia yang tak nak bangun,"
bebel adik.
"Ish,bising la kau ni.Aku nak turun la ni.Membebel macam nenek tua je,"geram aku
membalas bebelan adik sambil bergegas ke kereta.

Ibu dan ayahku sekadar menggeleng melihat telatah kami berdua.Buat pengetahuan semua,
aku hanya ada seorang adik,Melissa.Dialah satu-satunya adik aku yang suka membebel dan
cerewet tetapi aku tahu di sebalik bebelannya itu ada hikmahnya.Ringkas kata,aku sayang
adik aku tapi ini rahsia kita tahu.

Fuhh,nasib baik sempat lepas.Tak perlu aku jumpa dengan pengawas yang fikir bagus tu.
Cikgu pun baru dalam perjalanan.Sempat agaknya aku pintas Cikgu Linda.Harap-haraplah
Alissa tak marah sebab aku terlambat hari ini.Dia pun sama macam adik aku.

"Aduh!Siapa pula yang aku langgar ni?Orang dah lambat ni.",aku mengomel perlahan sambil mendongak melihat gerangan orang yang dilanggar.

"Lambat datang hari ini.",sapa Amier.Seorang budak lelaki dari kelas 5 Bintang yang mempunyai ketinggian lebih kurang 170cm.Mempunyai rupa yang iras-iras orang cina dan berkulit kuning langsat.

"Ish,sibuk lah kau ni.Tepi la sikit.Orang nak masuk.Tak nampak ke cikgu Linda kat sana?",aku menolak amier dengan buku yang aku pegang lalu bergegas masuk menghadap Alissa yang kelihatan agak sedikit muram.Aku memandang sepintas lalu kepada Amier yang hanya tersengih mengusik aku.

" Suka la tu.Dah la lewat,jumpa buah hati tersayang pula kat kelas.Untungnya kau, dapat boyfriend hensem,popular pula tu.Bila pula aku nak dapat orang sehensem dia?",usik Alissa yang kelihatan cuba menyembunyikan perasaan sebenarnya.Aku mencebik.

"Huh,merepeklah kau ni!Bila pula mamat tu jadi boyfriend aku?Tak kuasa aku nak minat dengan mamat tu.Kau boleh ambil dia kalau kau nak.Anyway,kau ok tak?You look a bit pale darling.",aku menanya Alissa dengan penuh prihatin.Itulah aku.Minah Inggeris berbangsa Melayu.Aku sangat berterima kasih pada abahku kerana dia yang menyebabkan aku berjaya menguasai Bahasa Inggeris iaitu subjek yang kurang diminati rakan-rakan sekelasku.

Alissa memandang ku sambil menguntum senyuman paksa.Belum sempat aku bertanya lebih lanjut Cikgu Linda telah menapak masuk ke dalam kelas sambil membawa rotan kesayangannya dan buku-buku latihan Sejarah kami.

To be continue~

Aku Bakal Designer - Chapter 1 -

"eh,cantiklah lukisan awak!Bolehlah awak buat baju untuk saya nanti.Hahaha",Alissa
"Ya ke?Biasa je aku tengok.Em,tak apalah..InsyaAllah kalau diberi kesempatan aku cuba design
baju pengantin untuk kau.Jangan pakai design lain tau.Hehe",Maria.

Bermula dari saat itu,aku yang juga dinamakan Maria binti Abdul Jalil oleh ibu bapaku yang
tersayang telah membina satu cita-cita untuk menjadi pereka fesyen yang terkenal di persada
Malaysia.Opps!bukan di Malaysia sahaja tetapi juga di dunia.Ya,aku tahu aku mempunyai cita-
cita yang sungguh besar.Aku sendiri terkadang seakan lupa sama ada ianya cita-citaku ataupun
hanya angan-angan gadis remaja seperti diriku ini.

Namun,banyak halangan yang perlu ku tempuhi untuk mencapai cita-citaku.Halangan pertama,tiadanya sokongan daripada ibu bapaku yang tidak nampak prospek kerjaya bagi bidang ini.Selain itu,mereka juga risau aku akan menganggur jika memilih kerjaya ini kerana ia melibatkanmasa depanku.Ayahku ingin aku bekerja satu syarikat dengannya kerana ia akan memudahkannya untuk memerhatikanku selain kemudahan yang disediakan oleh syarikat
seperti tanggungan kos perubatan,kenderaan,tempat tinggal dan lain-lain lagi.Ibuku juga
seakan menyokong ayahku.Dia merasakan adalah lebih baik aku memilih bidang
perkomputeran memandangkan aku boleh dikatakan mahir dalam bidang ini.

Halangan kedua,aku merupakan seorang anak yang taat yang pastinya akan mengikut cakap kedua ibu bapaku.Oh,tidak!Terbanglah cita-citaku ingin menjadi pereka fashion.Hm,perlu ke aku menurut kata kedua ibu bapaku buat kali ini?Parah,parah.Hal ni berkaitan dengan masa
depanku.Sebelum ni memang aku mengalah dengan hanya mengikut kata kedua ibu bapaku
untuk memilih bidang perkomputeran tetapi aku semakin keliru sekarang.Alamak!SPM dah
dekat.Aku rasa macam tak bersedia pula.Hm,sabar Maria.'You have to be strong girl' kau boleh
buat.Fokus SPM dahulu kemudiankan pilihan kerjaya.Aku memilih dan merancang tetapi
tuhan yang menentukan.

Arrgh!jangan dilayan sangat perasaan tu,Maria.Kau akan terluka bila sentiasa
memikirkannya.Kau bakal emah semangat dan hilang daya tumpuan.Hish,masa-masa
macam ni la aku perlukan kau Alissa.Kau lah kawanku dunia akhirat,kaulah peneman suka
dan duka ku.Alahai,cik Maria ni bermain kata pula malam-malam buta ni.Dah la,lebih baik
aku tidur.Esok sekolah nanti lambat pula bangun.

Friday, August 6, 2010

controvercy of shinee-lucifer

Below is jux a copy of others blog so plizz don't think it as my opinion..but i want to know wat u think bout it..

I’ve been receiving some nasty comments about SHINee because of their Lucifer album and song title. And really guys, isn’t it obvious that I’m a SHINee fan? Do you really think I’d approve a comment that spreads evil rumours about SHINee? (But I greatly welcome any comments about the whole Lucifer story because I know I could be wrong)

First off, SHINee is pronounced SHINY. Not she-nee. So no, the “SHI” in SHINee does not translate to 死 (die in Japanese). Because it’s pronounced as ‘she’. Secondly, a lot of words in Japanese and Chinese are pronounced exactly the same, but the written word is different, so you can’t use this kind of lame evidence to support your lame accusations. Thirdly, SHINee are essentially a Korean group and “shinee” doesn’t mean anything evil (or anything at all, in fact) in Korean.

I don’t claim to be an expert on christianology (in fact, I know very little of it) but I did some research on the topic so I hope to answer the question every one seems to have. Well, not everyone. Just hardcore Christians who have some problems with the use of Lucifer.

But first, where is the connection between SHINee and the illuminati?

Their comeback album and song is titled Lucifer, which you cannot deny has strong roots from religion. But the problem lies wherein people tend to associate it with Satan. And the Illuminati which was a group of rebels or something, who claimed Lucifer as their God. Hence, the controversy.

What is the meaning of Lucifer?

The short version. The song Lucifer has nothing to do with the illuminati or christianity; it’s just a metaphor they use for a girl that’s under the disguise of an angel. And to symbolize entrapment. But you know, nowadays you have to be really careful with what you say, because there’s a lot of nitpickies (people who nitpick) out there who’d take any chance they could to rip you to pieces.

Once again, here’s SMentertainment’s explanation.

“Members using their eye expression to show their main song ‘Lucifer’, in Christianity, Lucifer means the falling angel of the devil. SHINee with a refreshing image in the past activities, showed a big transformation and a feeling of approaching in their 2nd album.

SM expressed that ” A selfish heart, persevering love, wrongly threatened and repeatedly revolving appearance of an angel and devil, lovers having a vague feeling in Lucifer” “The meaning of religion is to have courage”.

The longer (but still short) version. But just for your information, Lucifer was never intended to be synonymous with Satan, or even represented as a fallen angel. He is instead supposed to symbolize a fallen Babylonian King. Lucifer appears in the fourteenth chapter of the Old Testament book of Isaiah, in the twelfth verse,

“How art thou fallen from heaven, O Lucifer, son of the morning! How art thou cut down to the ground, which didst weaken the nations!”

There is no mention nor reference to Satan at all. Just a random name mentioned out of the blue. But ancient priests and whoever who knew a lot about the bible clarified that it was never specified to mean Satan, just the Babylonian King.

Christians and Mormons just happily equated “Lucifer” with “Satan” because they needed to create for themselves a demonic presence, so they used Lucifer as their scapegoat; that’s how injust the world is, and they later used the verse to support their accusations.

Since Lucifer isn’t actually Satan, SHINee isn’t satanic. And just because the Illuminati said that Lucifer was their God, doesn’t mean any future references have to be linked to the illuminati.

So, are the SHINee illuminati? Decidedly not.

What are the illuminati? Some underground group of repressed radicals? Do we really fear the New World Order anymore? I don’t think we need to worry about the illuminati anymore. Or is the question: Did we ever, need to worry?

Besides, in the song lyrics, it’s not like they are saying Lucifer is amazing; in fact, their message is quite the opposite.

Jux LUAHAN dr lubuk hati yg trPENDAM

em,today da sminggu kte gi skola..
last week kluar hspital n sabtu da gi shopping..
wow!!super excited la smpai x sbar nk raya..
i bought a tracey star hndbag(purple black) n a shoes
(beige)..tp...risau jugak sbb lps raya trial..
n then SPM..OMG,so scary..
kte pk nk mnta tngguh kimo la ble spm nt but
wat about trial??ieyh..trial pon pnting gak..i hope tme kimo
n trial x sma..hu2..i can't wait to grown bigger..i want to
be someone successful n ajk umi n abah gi shopping..
kalau bole,i wnat thenm to go on a vacation..let them
relax 4 a while..marry??hm..kalau ada jodoh but if i can,
i don't want to..i think its scary..
by the way,kte sgan la ble kt skola..its seem like
evryone know bout my illness..n i hate their though
of i'm not strong,i'm a sick person so i have to be careful,
i can't be stressed n many more..i hate their sympathy look..
n i'm started to feel boring when they ask me bout my illness..
its not like they would understand me..it jus making them
to make new thought bout me..how could i lie??i'm not s strong
s i seen..i'm a snsetive gurl..i'm embarrased to show them dat
i actually really snsetive..i'm embarrased bout evrything..i don't
like if they stare me..jux say wat u want 2 say..its annoying when
u stare at me without a word..i might look like i'm happy with
all the popularity but i'm not..i hate it if im popular bcox i'm sick..
I REALLY HATE IT ALL!!!!

Thursday, July 29, 2010

thx 4 ur support!

anyeonghaseyo~

da lme kte x post kt blog nie..yela~org da bz dgn treatment..
last week da wat kimo ke-2 n balik hspital 2,smpatla snggah kt
krnival sk27..esoknyer lk smbut b'day sumaiyah yg ke 13 kt tepi
pntai klang..sori la,xle nk upload pic 2 kt cnie..

skrg nii,kte still kt hspital subang jaya blik brnombor 573..hm,x bes la
no. tu..em,kte kne tahan kt wad dr selasa (27/7/10) ari tu..ingatkn ari nie
da bole balik..rupa2nyer kena tahan lagi smpai esok sbb smlm demam lagi..
hu2..sedih2 tp nak wat camne lagi..reda je la..hope mlm nie x demam lagi..
hurmp..yg x puas hatinyer!!ade sorg kakak nurse 2 kta nk belikn kek coklat
kt scret recipe tp batag hidung pon x nmpak..n ade certain nurse practical lk
cm x tau ape..yg lagi x puas hatinyer!!!x tau lak ade nurse practcal laki..hergh!!
trdedah aurat kte..hu2..da wat dosa..tau la org x larat,at least infom la dulu le
minta tolong kak nurse amikkn tudung..ari nie jer trselamat cox umiku yg trsayang ada
di sisi..

ok la..dats all 4 today..nway,thanks so much to all friends n teachers not 4getting
my families x kira yg tnggal brdekatan or yg jauh cox support n give me semangat..
LOVE U ALL SO MUCH!! hee~

Sunday, July 4, 2010

Yuna n Me~

Assalamualaikum n nite everyone~
Last Saturday,my mom had an amal karnival at her school(SMK USJ4)
Its kinda blast but also scarred me with students wearing mini skirt showing sexy clothes that
they think looks beautiful or pretty..I do felt like regret going there..Lucky me,my mom
still doing her job n i have opportunity to met Yuna..I'm not eager actually to met her because I am not a fan of her..

However,when I want to take pic wif her..i kinda felt shy..i dont know myself why it happened
that way..Well,when i am next to her,she does look pretty although her make up is a
bit thick..She's tall too..That's my fav..Taller people..She came surrounded wif guard
n carrying her guitar..Too bad,i dont see her perfomance cause they do it in closed up place..
Its find,cause i'm tired myself..Being there almost a day..Anyway, I might change my mind to like Yuna a bit.


Taking pic. wif Yuna
She signing my book

After meeting her, I still have to wait for my mom who's counting her class selling money..
Hurm,its seriously boring but worth it..After a few waiting,our lucky number(1899) are called..
There, i have to tahe a mysterious number..Wowee~what a big suprised!!My hands are
sure is lucky..I picked 59 n thats the biggest hamper..Whats more,there's gonna be eating
party la tonight..ha2..

What Best Bout Today :
1) Meeting Yuna,talking with her,pictures n her sign..(never done this b4 because I kinda not like it)

2) Lucky Draw-1899-Never thought i would be this lucky..

3) Sudden meeting..Ha2..never thought i would met mior ( although i thought of found him first but
its reversing fate..He found me)He told me that i'm a bit thin?OMG..thats not good..Hee~




Friday, July 2, 2010

Architect Wannabe!?

House Model

Nana(Fitrah) n Kheilda another member of our group..
Our judges : Jamesdeanjawa,miss julie n our recycling teacher

Tertarik dgn tingkat 2??

1st floor..ok x??
master bedroom 2nd floor
This is our house model but only me n yanie there..others late
I LOVE IT SO MUCH;p

Have a sweet smile today~
I’m a bit excited when I write this..I think my group have a reallyx2 big chance to win house model competition.
My group: SAKINAH(me) , YANIE , KHEILDA n FITRAH
Our concept is bungalow house.Actually I do dream we could live in that big house wif 4 of us because it is our own design.On the perfomance day,I enjoy explaining our house.Our house is the biggest in the competition n could be said the most complete n beautiful house. Many said that it do look like a real house n other competitors lost their confidence looking at our house model.Hiii..i do feel kind of proud seeing the situation n the judges look kind of interested with our model. Seriously, I do put a high hope of winning this conmpetition.I might feel down if we don’t get first place but i’ll try to be grateful for watever the result is. Sory if u can’t see my model clearly cause its kind of big.Its scalar : 120.Part of the house that I like most is kitchen cause I’m the one who’s design it..about the other part, its not fully my idea because they had done some of it.Hu2..too bad..i do want to do all the interior but its fine cause I still manage to add on to make it more beautiful.. Hope u can see it at SMK18.

Thursday, July 1, 2010

I'd seen kakak mati??

Salam n good day to my readers..

Its been a long time I’m not posting anything. I’m a bit busy and lazy to write anything here..Actually, my first week of holidays had been spend by staying at my grandma’s house in Perlis.Its kinda fun too.Besides, I met frog that died horrifyingly with its neck break from its body.Seriously,I can’t stand to watch it.Its so disgusting.I told that story too my sister and one of my cousin who’s the same age wif my sister,13,heard it not far from the place I sit.She question me wif weird question.I can’t answer her.A day after that (breakfast time),my aunt called me and asked is it right that I’d seen a woman died horrifyingly?I kind of surprised hearing that.I said no but I do seen frog died horrifyingly. She then called my cousin to explain what she heard.Its all became clear when she actually heard me saying “ Tadi kita trjumpa kakak mati,kepala dia terputus n urat dia terkeluar” which actualy katak = kakak..We all laugh heartily when we heard it.She had convince almost all people in Chemu’mar n her parents.It became serious topic all of sudden n end with just her hearing problem..Hu2 I seriously kinda scared when my aunt asked me seriously..

Go to fullsize imageGo to fullsize image

this is not the real picture because i didnt dare to take the real one..urghh..

Saturday, May 22, 2010

Tepi Pantai kt klang..


hii..i've kept stories 4 a week 2 post it..
i have exams so,no choice..i have 2 wait..
i had a picnic under a shady tree at klang beach,jeram..
there's so many ikan belanak dat it took my
interest..i had few pictures of them..


jauhnyerr..
so panas!!

ikan belanak..


pink Mp4 pouch



last saturday nite,i made dis pink mp4 pouch..
actually i want to make it for handphone but i make
it a bit bigger..but still,i like it..its not finish yet..
i only make a simple pattern on it..i might change it next
time.. have any idea??


So SeRabUt!!!

haiyoo~i dont know why dis few day i'
getting stress..yesterday,im stress with sejarah paper..
mbe bcoz im too 4cus on studying it..i never dont it wif
other paper..so,everything is ok except dat SEJARAH..
urgh!!hate dat paper..

b4 exam,i went 2 a sminar wif ank buah kwn mak..
her nme is ain..well,we get along well..
n last night,she message me..hi2..i nver expect dat would
happen actually..its great dat i go 2 dat sminar bcos
day b4,i'm stressed out wif suprising news..n i still
grieve bout it..(i wont tell u wat it is)..
i wont another seminar they made dis 20 june..
its so much fun..

Saturday, May 15, 2010

wHat i'm thinkiNg~

ThinkIng~
hm..last friday de exam BA..man..
i hate paper 1..hope wont fail dis tme..
next week,i must really 4cus on sej n math..

Well,i found few of things dat take my interest
last week..i include de photo down here..


This is my mum n my little brother

I give dis to my mum 4 mother's day(pretty huh!)

I found dis clothes in a shop at sek28
( i like it pattern>_<)

This also from a same shop
(hi2..i like it colour=p)



Sunday, May 9, 2010

FeeL ThE TeNsiOn!!

argh~i still can't manage my study..
still wasting tme on internet..
i shouldn't do this..i should sit at
study room..not writing a blog or even
surfing de internet..humph~

Oh god,keep my mind in state..
give me strenght to overcome whisper of shaitan..
give me good memories,
keep me 2 understand wat de teachers is teaching..
let me pass exams wif flying colours..
help me 2 achieve my ambition..
Aamiin..

Saturday, May 8, 2010

Big FiGhT!!??

wowee~long tme i'm not posting my blog..
well,last friday,it happen there's a fight btween
two of my friend..the first one i called A n de 2nd one
i called B..it happened when we r on the way 2 get
SPBT book..i walk with B n A follow us s usual..
normally i walk bhind them but now i walk in front..
he2..dont wanna stuck btween both of em..suddenly,
A's told B's that she stole her friend(which is me)..
while,walking in front,i said"hak..dont be ridiculous
both of u".but i'm not sure if they heard wat i'm
talking bout..i'm not sure what B replied after being
accused dat way but then A's asked her if she want
2 take revenge on her (hm,i'm not sure myself bout dis rvenge)
after dat word,i walk s far s i can but not too fast so it wont
seem too ketara,,i felt like there's a butterfly in my stomach..
its really uneasy aura..we separate in front of teacher's room.
B's went to recess with others while i wait for A's (coz her mom called.)
since B also ask me 2 wait 4 her coz she dont want any more trouble..
hm,while waiting 4 her,i could c she's crying but i take no notice n talk
wif arif a..den,i walk with her n ask if she's ok.she said she's fine.she hide
bhind me when we aspura..oh man,i'm really hungry at dat tme but my
stomach have 2 wait 4 me..hu2..i really lost half of my appetite n mood..
i hope my frnship btween A n B still like b4..i don wanna choose..if i hve
2,i'll leave both of em..

Saturday, April 24, 2010

sensitive?

hari ni kte trbaca 1 blog kwn kte..
dy sbut psl sorg kwn yg snctive..
it mke me remmbered sum1..
I do agree with her..
i also do brkcil hati ngn dy..
i'm not a type who would sit alone coz
it make me uneasy but
she always sit whnever she want..
she once told me that if sum1 is tlking behind her back
its better 4 them to tell her than talking behind..
but i also know dat if there's person who did it,
dat person might got scold n de other person might cry
since she's so senctive..
seriously,its hard 4 me 2 quiet down bout dis matter..
it jus dat i felt so dissappointed..
if she can live alone,then don't stick 2 others
n left them whenever u want..
its heartbreaking u know..
sumtimes,it do mke me feel guilty 2 left
u alone althought u had done it many times 2 me..
i know if i let out my isi hati 2 others,
they would think me s bad fren..
n b4 teacher had once told don't said bout keaiban org..